STUDIO

Er zijn in ons land enorm veel specialisten, experts en deskundigen op allerlei gebied. Van denkers tot ondernemers, van makers tot onderzoekers. Toch zien we vaak dezelfde mensen met steeds terugkerende ideeën op een podium, in de krant en aan de talkshow tafel.

Originele perspectieven en geïnformeerde stemmen zijn nodig in een open samenleving en nodig voor een goed publiek debat. Daarom is het belangrijk dat nieuwe experts hun weg vinden naar het publieke debat.

Maar hoe leg je ingewikkelde stof uit aan een groot publiek? En hoe word je zichtbaar voor mediamakers?

De leergang

STUDIO is een leergang bedacht en ontwikkeld door programmamakers Rik Seveke, Thomas van Neerbos en hoofd development Karlijn van de Graaf. Elke editie is een kleinschalige (8-10 deelnemers) en op maat gemaakte leergang. Elke deelnemer schrijft een leerplan met individuele leerbehoeftes en dit vormt het uitgangspunt van de leergang. Voor het opzetten van deze leergang hebben wij advies ingewonnen van Prof. Joseph Kessels.

NB: STUDIO 6 loopt nu. Werving voor STUDIO 7 start in juni.

De leergang wordt als volgt opgebouwd:

  • Een kern programma gericht op het aanscherpen van spreek en schrijf vaardigheden. Sessies: retorica / debatteren / programma maken / modereren / public speaking / opiniërend schrijven / omgaan met kritiek. 
  • Een gespecialiseerd programma gebaseerd op leerbehoeftes van elke individuele lichting. Eerdere sessies: lobbyen / campagne voeren / podcasts maken / talkshows. 
  • Als er grote (inter)nationale sprekers naar De Balie komen, dan organiseren we waar mogelijk een aparte ontmoeting met STUDIO en STUDIO alumni.
  • Individuele begeleiding van communicatie expert & coach.

Meesters uit eerdere edities: luitenant-generaal Mostafa Hilali / burgemeester Femke Halsema / journalist Nausica Marbe / programmamaker Janine Abbring / activist Jerry Afriyie / debattrainer Lars Duursma / theatermaker Daria Bukvić / lobbyist Rene Rouwette  oud-politicus Michael Ignatieff / cartoonist Khalid Albaih / stedenbouwkundige Adeola Enigbokan / theater docent Yvette Fijen /  onderzoeker Abram de Swaan / journalist Chris Rutenfrans / retorica coach Thomas van Neerbos /

De deelnemers

Doeners, denkers, makers, onderzoekers – specialisten die met nieuwe ideeën en perspectieven een plek in de schijnwerpers verdienen. Deelnemers hebben een wens om actief bij te dragen aan het publieke debat vanuit hun eigen kennis en ervaring. Scroll naar beneden voor de deelnemers, hun expertise en hun media optredens.

In de media 

Elke deelnemer werkt aan eigen media portefeuille. Zo zat schrijver en journalist Pete Wu aan tafel bij De Wereld Draait (kijk fragment), verloskundige Bahareh Goodarzi werkte mee aan een programma in De Balie (Bakerpraat – liggend, hurkend of zittend bevallen?) en toezichthouder bij Autoriteit Consument en Markt Gerbrich Kozijn schreef een opiniestuk voor Trouw (Stop met lukraak kleding kopen en verander Black Friday in Green Friday).

Waarom?

De Balie ziet het als haar taak om het publiek debat te stimuleren. Verschillende perspectieven van inhoudelijk specialisten voeden een gezonde debatcultuur – die van levensbelang is voor een open samenleving.

Op de hoogte blijven van de leergang en de deelnemers? Volg ons op twitter, facebook en Linkedin.

Vragen? Neem contact op met programmamaker STUDIO Lily Schim van der Loeff (lily.schimvanderloeff[at]debalie.nl).

STUDIO wordt o.a. mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en Stichting Democratie en Media.